PÅSKE I DRONNINGLUND MED 4. KLASSERNE 19. marts 2021

Balladen om Skiftingen (Fortælleforestilling frit efter Selma Lagerlöf)

Balladen om skiftingen - frit efter Selma Lagerlöf

Forestilling i hhv. Thise Kirke kl. 9.00 (50 ledige pladser) og Øster Brønderslev Kirke kl. 12.15 (Alt optaget)

FORESTILLING MED BALLADEDANS SAMT UNDERVISNINGSMATERIALE
En troldkælling kom gående gennem skoven med sin unge hængende i en birkebarkspose på ryggen. Han var stor og hæslig, med hår som børster, tænder som syle og klo på lillefingeren, men troldkællingen syntes naturligvis, at der ikke fandtes dejligere barn i verden.

Sådan begynder Selma Lagerlöfs dramatiske og gribende fortælling om at være udstødt – og om den pris, som må betales af hende, som er modig nok til at forsvare den udstødte - og som dermed sætter sig op imod gruppen. Om kærlighedens bærende kraft.

Måle Fortælleteater spiller forestillingen "Balladen som Skiftingen, som er en fri opsætning af Selma Lagerlöfs fortælling "Skiftingen". Om at være anderlede...

Troldkællingen får øje på et lille menneskebarn og forbytter det med sit eget. Bondemanden og bondekonen forstår ikke, hvad der er sket med deres barn, og naboerne kommer til med gode råd om, hvordan man skal tugte det grimme, hæslige barn. Det grimme og unormale skal straffes og udstødes. Manden er enig, men bondekonen kan ikke få sig selv til det.

Troldungen vil ikke spise den gode menneske-mad, hun stiller frem, og er ved at dø af sult. Manden og gårdens folk sparker og prygler ham. Bondekonen lægger sig imellem, og først da hun kommer hjem fra mosen med skrubtudser, edderkopper og halvdøde mus, kaster troldungen sig grådigt over maden.

Manden beskylder hende for ikke at elske deres eget menneskebarn, siden hun kan tage sig af troldeungen. Efterhånden vender både han, gårdens folk og naboerne sig imod hende. Selv hunden vil ikke lystre, og ænderne og hønsene ude i andegården hakker på hende.

Forsvarer hun den udstødte, bliver hun slev udstødt. Manden vil have hende til at vælge imellem ham eller det hæslige barn. Til sidst sætter troldungen ild til gården, og bondekonen løber ind i flammerne og reder ham ud.

Da beslutter manden sig for at forlade hende og begiver sig på vandring. Og på vejen møder han sin egen menneske-dreng, der nu er blevet stor og fortæller ham, at hver gang bondekonen forsvarede troldungen, gav ham trolde-mad og passede på ham, så gjorde troldkvinden det samme for ham. Drengen siger: “Da mor ofrede det, der var hende mere værd end livet, da havde troldene ikke mere magt over mig og lod mig gå”. Faren forstår det ikke. “Jo”, forstsætter hans søn, “hun lod jo dig gå fra hende for at kunne beskytte troldungen”.

Da forstår bondemanden, at hans kone har reddet deres søn, og den lille familie finder sammen igen. Til stor undren hos gårdens folk og alle naboerne.

Skiftingen udkom første gang i en novellesamling for voksne i 1915, Trolde og mennesker, men senere udgav hun den som billedbog. Lagerlöf mente således selv, at fortællingen egnede sig til både børn og voksne. Billedbogen er udgået fra forlaget, så kig med her i de skønne illustrationer af Maj Fagerberg.

FAKTA OM FORESTILLINGEN:
Medvirkende og manuskript (på baggrund af Selma Lagerlöfs fortælling): Anette Jahn
Instruktion: Ellen Dahl Bang
Kostume og scenografi: Susse Thorseng Lærche og Måle Fortælleteater